Mitt liv som lønnskonsulent

Eva og Hilde

– Av Maja Edborg-Torjussen 

Hvordan er det egentlig å jobbe som lønnskonsulent? Er det rutinepreget og ensformig, eller er det spennende og variert? Og må du jobbe i prosjekter, eller kan du jobbe med dine «egne», faste kunder? For å finne ut av hva en karriere som lønnskonsulent kan inneholde, har jeg tatt en prat med to av mine flotte og dyktige kollegaer, Hilde og Eva. Hilde og Eva er ganske forskjellige, både når det gjelder bakgrunn, preferanser og personlighet. Heldigvis har de også mye til felles, blant annet det faktum at de begge virkelig brenner for lønnsfaget, samt en litt utypisk vei inn i faget.

Jeg starter med en rask prat med Eva. Eva har jobbet 12 år i Sariba og hun har jobbet med lønn siden 1984! Det vil jeg påstå er lenge nok til å kunne si at hun har opparbeidet seg god bredde- og dybdeerfaring i faget. Eva er ellers en utadvendt, og blid dame, med øye for detaljer og et hjerte for både mennesker og progresjon.

-Hei Eva! Så fint at du tok deg tid til en prat!

-Det skulle jo bare mangle. Jeg synes det er gøy å få frem hva jobben min faktisk inneholder, hvorfor jeg synes den er så spennende!

-Kan du ikke fortelle oss hvordan du havnet på lønnshyllen, sånn karrieremessig?

-Jo, det skal jeg fortelle deg! Lønnseventyret begynte faktisk med at jeg kjørte t-bane! Jeg var ansatt i Sporveien, og der hadde jeg det fint, men skiftarbeid og et lite barn gikk rett og slett ikke opp. Jeg fikk derfor flytte over til det som den gang het Kassakontoret. På Kassakontoret ble flere oppgaver løst; fra billettsalg, til inkassotrekk, til sykemeldinger, til produksjon av lønnsslipper. Jeg har alltid vært en nysgjerrig sjel, og ønsket hele tiden å lære meg noe nytt, og jeg ble etter hvert også stedfortreder for hovedkassereren. På et tidspunkt fikk jeg valget om jeg ville fordype meg i regnskap eller i lønn. Jeg gikk for sistnevnte, og startet i lønnsavdelingen. Dette er jo såpass lenge siden at alt var manuelt – Vi skrev lønn i bøker, og jobbet rett og slett med blyanter og fargestifter.

Og det var der lønnsballen begynte å rulle. Etter hvert gikk jeg over til Selvaag Bygg hvor jeg fikk lønnsansvaret fra A til Å. Jeg ønsket å prøve meg som leder, og det fikk jeg mulighet til i Coca Cola, før jeg fikk jobb som lønningssjef i NorgesGruppen. Da NorgesGruppen skulle implementere SAP Lønn, jobbet jeg 100% i implementeringsprosjekt, og dette likte jeg altså så godt! Etter at prosjektet var ferdig, gikk jeg videre til en rolle innen forvaltning, og det var i denne rollen jeg traff Sariba for første gang, og ble nysgjerrig på konsulentrollen. Jeg var på et skikkelig bra og spennende kurs som ble holdt av Sariba, og jeg ble altså så imponert! Jeg skjønte raskt at dette kunne være et sted for meg, søkte jobb – og resten er, som de sier, historie. Og jeg har ikke angret et sekund på at jeg tok dette valget.

-For en utrolig reise du har hatt Eva! Fra t-banesjåfør til Senior lønnskonsulent i Saribas prosjektavdeling! Hva er det aller beste med å jobbe i prosjekt?

-Prosjektarbeid er så spennende! Jeg får møte nye mennesker, nye kunder, og jeg får nye utfordringene. Jeg lærer faktisk noe nytt hver eneste dag! Jeg er jo ganske utadvendt – og dette er en klar fordel i prosjekter. Jeg elsker å treffe nye folk, og jeg liker å opparbeide nye relasjoner. Jeg kan fort bli rastløs hvis jeg synes ting går for sakte – det skjer ikke i prosjekt!

Prosjektarbeid er variert og spennende, så det blir aldri kjedelig!

-Kan du beskrive en typisk dag på jobb?

-Nei 😊 Og grunnen til det er at når du jobber i prosjekt, så er ingen dager like! Det er likevel noen fellesnevnere i prosjekter. Du må jo bli kjent med kunden, og deres behov, for å forstå hva de trenger. Jobben min handler om å sette opp systemet slik at det passer kundens behov, og da er det viktig med god og tydelig kommunikasjon, og en god dose teknisk interesse. Løsningen vi leverer kommer med en standard grunnpakke, men den må tilpasses hver enkelt kunde, og da er det viktig å både kunne regelverket knyttet til lønn, og forstå kundens interne prosesser.

Ellers er det store variasjoner i hva en dag inneholder. Noen dager sitter jeg sammen med kunden i workshops, andre dager graver jeg meg ned i detaljer i løsningen. Jeg må altså kunne kombinerer det å se det store bildet med å ha fokus på detaljer. Det er viktig å kunne lønnsfaget og regelverket knyttet til dette, og det er også viktig å ha en interesse for å holde seg oppdatert. Lønn MÅ være riktig. Derfor er detaljene så viktig.

Ellers er samarbeid et stikkord. Jeg jobber tett med nesten alle i Sariba, alt fra salg, til andre fagkonsulenter og integrasjonskonsulenter. Etter at prosjektet er ferdigstilt overleverer jeg løsningen og kunden til avdelingen Customer Excellence som har ansvar for å vedlikeholde og videreutvikle både løsningen og kundeforholdet. Nok en gang er kommunikasjon et viktig stikkord.

Jeg jobber hovedsakelig hjemmefra, og setter helt klart pris på fleksibiliteten Sariba tilbyr som arbeidsgiver. Hjemmekontoret gir meg mange fordeler, og det passer meg og min livssituasjon utmerket.

-Hva liker du best med å jobbe i Sariba?

-Kunnskapen vi deler med hverandre. Vi er gode på hver våre områder, og sammen blir vi enda bedre! Det er takket være Sariba, alle mine kollegaer, det at vi deler, og hjelpsomhetskulturen jeg er her jeg er i dag.

-Takk for praten Eva!

Og så var det Hilde. Hilde er en raus, detaljorientert og ærlig dame som har jobbet med lønn siden 2005. Hilde jobber som Customer Succsess Manager i Saribas avdeling Customer Excellence. Dette er avdelingen som tar over kundene og kundenes løsning etter at prosjektet er ferdigstilt

Hei Hilde! Hvordan har du det?

-Takk som spør! Jeg har det bra, og synes jobben min er veldig gøy! Jeg har mange baller i luften, men opplever at sjongleringen går fint, og at jeg får hjulpet mange kunder på en gang! I dag har jeg hatt møter med flere ulike kunder, og fått hjulpet de der de har stått litt fast. Det liker jeg altså så godt! I dag føler jeg at kompetansen min er god, og det er gøy. Andre dager er jeg litt utenfor komfortsonen, men det går også bra – for jeg kan alltid ringe en (Sariba)-venn, og det synes jeg er så fint!

-Det høres jo ganske fantastisk ut. Men du må fortelle meg litt om hvor det hele startet. Hvordan kom du inn i lønnsverdenen Hilde?

-Du, det var helt tilfeldig! Jeg jobbet i en lengre periode i posten, både i skranken, med sortering av post, jeg jobbet en kort periode som postbud, og jeg var også teamleder.

Jeg er en person som liker å bidra og å hjelpe til, og når man gjør dette, både lærer man mye nytt, og nye muligheter åpner seg. Det var på denne måten det åpnet seg en mulighet til å jobbe administrativt, og jeg gikk over til å jobbe på kontor. Der var en av oppgavene å registrere variabel lønn. Dette begynner jo å bli noen år siden, så listene var manuelle og jeg la grunnlaget inn i MS-DOS (for de som husker det systemet)!

Etter mange fine år i posten, startet jeg som lønnsmedarbeider på en videregående skole i 2005. Og det var her min offisielle lønnskarriere begynte. Jeg har alltid vært veldig glad i regelverk, orden og rutiner, og det er det mye av på lønn, så dette er rett og slett et passende fagfelt for meg.

I 2009 begynte jeg i DFØ – og det var her jeg traff SAP lønn for første gang. SAP og jeg er en god match – Vi er begge opptatt av regelverk og at ting skal være riktig😊

-Men nå jobber du jo hos oss i Sariba – Hvordan vil du beskrive Sariba som arbeidsplass?

-I Sariba er vi er veldig mange ulike mennesker, og det er plass til hver enkelt av oss. Det synes jeg er veldig fint. Vi spiller hverandre gode, hjelper hverandre når vi står fast, og vi er flinke til å dele kunnskap. Sariba legger til rette for dette, og det vil jeg påstå er unikt!

-Du har jo jobbet både på kundesiden og nå som konsulent – Hva vil du si er den største forskjellen?

-Variasjonen! Som konsulent får jeg mulighet til å jobbe med ulike kunder og med ulike oppgaver! Når jeg logger på fra hjemmekontoret, er jeg aldri 100% sikker på hva som venter meg, og det synes jeg er både utfordrende og spennende.

-Du har jo tidligere jobbet i prosjekt, men jobber nå i Customer Excellence – Hva vil du si er den største forskjellen?

-Som Customer Success Manager i Customer Excellence har jeg et overordnet ansvar for «mine» kunder, og det liker jeg veldig godt. Jeg er glad for at jeg har mine egne, faste kunder – kunder som jeg kjenner godt. Jeg liker å utvikle relasjoner, og jeg synes det gir en ekstra dimensjon til samarbeidet at jeg kjenner både kundene og løsningene deres.

-Hva er det beste med å jobbe i Customer Excellence?

-Godt spørsmål! Jeg vil si at det er kombinasjonen av trygghet og variasjon. Jeg liker godt å jobbe med mine kunder, samtidig som jeg synes det er spennende å ikke vite hvilke oppgaver som venter.

Når du jobber med support vet du aldri hva som skjer. Noen dager får jeg oppgaver hvor jeg må helt ned i grøten, andre dager får jeg oppgaver som er relativt enkle å løse. Og dette setter jeg stor pris på! Det å kunne kombinere det å løse enklere oppgaver, med det å løse en skikkelig nøtt som krever både tid og samarbeid med andre kollegaer – det liker jeg!

-Beskriv en typisk dag på jobb for oss, Hilde

-Oi. Det er vanskelig, for en typisk dag er veldig variert! Det slitte utrykket «ingen dag er lik» passer SÅ godt i denne jobben! Noen dager er det superhektisk, andre dager er det litt roligere – men det er aldri kjedelig. Det har faktisk aldri vært kjedelig!

Nå er jeg for eksempel delvis utleid til en kunde. Her jobber jeg operativt i kundens lønnsavdeling. Andre dager jobber jeg med support av mine kunder. I tillegg er jeg del av flere supportteam. Her jobber jeg sammen med mine kollegaer for å løse supportsaker og for å forbedre kundenes løsninger.

Som Customer Success Manager har jeg flere ansvarsområder. Jeg må blant annet sørge for at sakene som mine kunder sender inn løses – enten av meg eller av mine kollegaer. Jeg også ansvarlig for å holde statusmøter med kundene mine. Hvor ofte disse holdes, er opp til hver enkelt kunde og deres behov. Noen ønsker mye hjelp – andre ønsker lite, begge deler er selvsagt helt greit. Målet med disse møtene er å sørge for at kundenes løsning fungerer optimalt, samtidig som jeg kan gi tips og råd til forbedringer.

Hva vil du si til en som vurderer en jobb i Customer Excellence hos oss i Sariba?

-Hvis du liker en kombinasjon av faste rammer og variasjon, da er en jobb hos oss noe for deg. Hvis du kunne tenke deg å jobbe i en avdeling hvor du får samarbeide med utrolige flinke folk, både kollegaer og kunder, da er en jobb hos oss noe for deg. Hvis du kunne tenke deg en jobb, hvor du får være med å forme din egen hverdag, og hvor du kan jobbe fra hvor som helst, da er en jobb hos oss noe for deg.

-Tusen takk for tiden, Hilde!

Kunne du tenke deg å jobbe sammen med oss? Vi har nå ledige stillinger som lønnskonsulent både i vår prosjektavdeling og i Customer Excellence.

Les mer her:⬇️

Lønnskonsulent i Saribas prosjektavdeling

Lønnskonsulent i Customer Excellence

Og du: Har du spørsmål er du selvsagt hjertelig velkommen til å ta kontakt.